Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Πως να μετατρέψετε τις ψηφιακές κασέτες σας MiniDV και Hi8 σε DVD

Πολλοί, όπως κι εγώ, έχουμε παλιές βιντεοκάμερες που χρησιμοποιούν ψηφιακές κασέτες. Τέτοιες μπορεί να είναι οι MiniDV κασέτες ή ψηφιακές Hi8 κασέτες. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε τις προσωπικές μας στιγμές από γάμους, γενέθλια, γιορτές, εκδρομές κτλ σε τέτοιες κασέτες και είναι δύσκολο και να τις δούμε καθώς πρέπει να συνδέσουμε την βιντεοκάμερα με την τηλεόρασή μας, και να τις μοιραστούμε με γνωστούς και φίλους αλλά επίσης δεν είναι και τόσο ασφαλείς αυτές οι κασέτες ως μέσα αποθήκευσης καθώς με τα χρόνια αλλοιώνονται. 

Οι περισσότερες βιντεοκάμερες που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις κασέτες διαθέτουν ψηφιακή έξοδο DV και είναι πολύ εύκολο να τις μετατρέψουμε σε DVD χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή μας και ένα δωρεάν πρόγραμμα των Windows, το Windows Movie Maker. Βασική προϋπόθεση είναι να διαθέτει η μητρική μας θύρα FireWire και να διαθέτουμε και ένα καλώδιο ώστε να συνδέσουμε τη μητρική μας με την βιντεοκάμερά μας. Αν δεν διαθέτει η μητρική μας, ένας controller FireWire κοστίζει περίπου 20 ευρώ και ένα καλώδιο ξεκινάει από 2,50 ευρώ, ανάλογα το μήκος του. Εμένα επειδή η μητρική μου διαθέτει θύρα FireWire 1394, χρειάστηκα μόνο ένα καλώδιο FireWire 1394 4 pin to FireWire 1394 4 pin το οποίο μου κόστισε 2,06 ευρώ από γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα. 


* Προσοχή: Ελέγξτε την υποδοχή της μητρικής σας και προμηθευτείτε το σωστό καλώδιο.




1.  Έχοντας την βιντεοκάμερα στην θέση Off, συνδέστε την με το καλώδιο στον υπολογιστή



2.  Ανοίξτε το Windows Movie Maker



3.  Αφού έχετε συνδέσει την βιντεοκάμερα με τον υπολογιστή, θέστε την στη θέση player. Τη στιγμή που το κάνετε αυτό, ο υπολογιστής σας θ' αναγνωρίσει την κάμερα ως νέο υλικό. Ένα νέο παράθυρο θ' ανοίξει στο Movie Maker με τίτλο Εισαγωγή βίντεο. Στο πεδίο Όνομα συμπληρώνεται το όνομα που θέλετε στο αρχείο που θ'αποθηκευθεί στον υπολογιστή σας. Έχετε τη δυνατότητα α) ν' αποθηκεύσετε ολόκληρο το βίντεο στον υπολογιστή σας, β) να εισάγετε τμήματα του βίντεο ή γ) να γράψετε ολόκληρο την κασέτα σε DVD. Επιλέγουμε την τρίτη επιλογή (μιας και θέλουμε να γράψουμε την κασέτα σε DVD). Συμπληρώνουμε το πεδίο Τίτλος μενού DVD με τον τίτλο που θέλουμε να εμφανίζεται στο μενού του DVD όταν αυτό παίζει στην τηλεόρασή μας.



4.  Τοποθετούμε έναν άδειο δίσκο DVD και πατάμε επόμενο. Αυτό ήταν! Τα υπόλοιπα τ' αναλαμβάνει το πρόγραμμα! Θα γυρίσει αυτόματα την κασέτα στην αρχή και θ' αρχίσει η εγγραφή του βίντεό μας στον δίσκο. Ακόμα και τη μισή κασέτα να έχουμε γραμμένη, το πρόγραμμα θα σταματήσει αυτόματα στο τέλος του βίντεο. Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή στο δίσκο το πρόγραμμα θα το μετατρέψει σε κατάλληλη μορφή δημιουργώντας μενού κτλ, και μόλις ολοκληρωθεί και αυτό, θα γράψει το βίντεο στο άδειο DVD που έχουμε τοποθετήσει στο DVD drive.



Μόλις ολοκληρωθεί και η εγγραφή του DVD, το "καμένο" μας DVD θα 'ναι έτοιμο στο συρτάρι του DVD μας. Η διαδικασία είναι τόσο απλή!






Categories: